W tym roku CLAAS obchodzi jubileusz 50-lecia produkcji sieczkarń marki JAGUAR. Wyprodukowano ponad 45000 maszyn tego typu. Każda nowa seria podnosiła poprzeczkę w standardach przygotowania paszy. Hodowcy krów mlecznych nie mogą się nachwalić zwłaszcza zastosowanej w nich technologii SHREDLAGE (czytaj szredledż). To dzięki niej przełamano kolejną granicę, pokazując, że z kiszonki kukurydzianej można wydobyć jeszcze więcej, poprawiając mleczność krów i jakość mleka.
– Po przejściu na kiszonkę przygotowaną wg technologii CLAAS SHREDLAGE, średnia wydajność mleczna w stadzie moich krów zwiększyła się o 1,5 l mleka od sztuki, a zawartość tłuszczu wzrosła z 3,9 do 4,2%. Dodatkowo mogliśmy podczas skarmiana stopniowo wyeliminować słomę, co przyniosło kolejne wymierne oszczędności – mówi Arkadiusz Bujalski z Motwicy w województwie lubelskim.
Rolnik przyznaje, że początkowo nie był zbytnio przekonany do takiego sposobu obróbki sieczki kukurydzianej. Wszak dotychczasowa sieczkarnia CLAAS JAGUAR spisywała się doskonale, a sieczka z kukurydzy – to tylko sieczka. Wyniki produkcyjne umożliwione przez przygotowanie paszy JAGUAREM z technologią SHREDLAGE jednak mówią same za siebie. Z resztą, nie tylko u Bujalskiego.
O zaletach tej technologii przekonała się firma Fortune z Cieszymowa w województwie pomorskim. Tam w całej grupie zwierząt pasza przygotowana o technologię SHREDLAGE pozwalała uzyskać nawet 2 litry więcej mleka od krowy. Dzienne pobranie suchej masy wzrosło z 29,5 kg do 32 kg. Więcej szczegółów TUTAJ
Korzyści z tej technologii potwierdzają firmy usługowe oraz rolnicy z województwa podlaskiego. Szczegóły TUTAJ
O co więc w SHREDLAGE chodzi? Już wyjaśniamy. Tu nie ma żadnej magii.